What do I have missing?

Anything electric, AC or DC

What do I have missing?

Postby DaBearSox » Thu Apr 06, 2017 7:31 pm

So I have my wiring all worked out. I was testing my 30amp inlet today to make sure it is working and my AC outlets were wired correctly. So I plugged in and my AC outlets work great. I wanted to make sure the converter was working as well so I disconnected the battery and no DC items ran. I am assuming it's a broken circuit. I have the dc ground bus usually connectted to the negative battery post when the battery is connected. So what am I missing here? If I take the ground bus to the chassis should it work with just the converter on?

Sent from my VS986 using Tapatalk
DaBearSox
Teardrop Advisor
 
Posts: 70
Images: 116
Joined: Tue Jul 05, 2016 3:43 am

Re: What do I have missing?

Postby noseoil » Fri Apr 07, 2017 7:44 am

Converter only powers things when 110v is plugged in to shore power (PD4045?). You need power from the battery to the supply side of the panel, which feeds the fused 12v circuits.
Build log: viewtopic.php?f=50&t=60248
The time you spend planning is more important than the time you spend building.........

Image
User avatar
noseoil
1000 Club
1000 Club
 
Posts: 1278
Images: 66
Joined: Sun Apr 27, 2014 8:46 am

Re: What do I have missing?

Postby DaBearSox » Fri Apr 07, 2017 10:28 am

Oops yeah it's a pd4045...

So battery has to be attached?

Sent from my VS986 using Tapatalk
DaBearSox
Teardrop Advisor
 
Posts: 70
Images: 116
Joined: Tue Jul 05, 2016 3:43 am
Top

Re: What do I have missing?

Postby KennethW » Fri Apr 07, 2017 12:25 pm

A am no expert on them
but if it has a smart charging. It will look for a battery to charge.
Seeing no battery is will not sent out any current.
Put the battery back in and check the voltage. Then plug in and check voltage. If the voltage goes up it is working.
KennethW
500 Club
 
Posts: 955
Images: 80
Joined: Wed Feb 20, 2013 8:01 pm
Top

Re: What do I have missing?

Postby GuitarPhotog » Fri Apr 07, 2017 1:11 pm

DaBearSox wrote:Oops yeah it's a pd4045...

So battery has to be attached?

Sent from my VS986 using Tapatalk


The PD4045 requires the battery to provide 12 VDC when connected to 120VAC. Annoying sometimes, but that's how it works.
GuitarPhotog
Silver Donating Member
 
Posts: 1657
Images: 55
Joined: Tue Feb 08, 2011 12:52 pm
Location: Grants Pass Oregon
Top

Re: What do I have missing?

Postby DaBearSox » Fri Apr 07, 2017 2:07 pm

GuitarPhotog wrote:
DaBearSox wrote:Oops yeah it's a pd4045...

So battery has to be attached?

Sent from my VS986 using Tapatalk


The PD4045 requires the battery to provide 12 VDC when connected to 120VAC. Annoying sometimes, but that's how it works.

Thanks for the reply! With a Google search there were a couple places that said the pd will work without a battery attached but guess not. I'll very minimally be using shore power but thought it may need to be an option sometime.

Sent from my VS986 using Tapatalk
DaBearSox
Teardrop Advisor
 
Posts: 70
Images: 116
Joined: Tue Jul 05, 2016 3:43 am
Top

Re: What do I have missing?

Postby GuitarPhotog » Fri Apr 07, 2017 11:59 pm

DaBearSox wrote:
GuitarPhotog wrote:
DaBearSox wrote:Oops yeah it's a pd4045...

So battery has to be attached?

Sent from my VS986 using Tapatalk


The PD4045 requires the battery to provide 12 VDC when connected to 120VAC. Annoying sometimes, but that's how it works.

Thanks for the reply! With a Google search there were a couple places that said the pd will work without a battery attached but guess not. I'll very minimally be using shore power but thought it may need to be an option sometime.

Sent from my VS986 using Tapatalk


I previously had a WFCO 8735, and it would operate just fine without a battery, so when I was bench testing the replacement PD4045, I thought it wasn't working properly when I couldn't get 12VDC out with 120VAC in and no battery. A call to the factory answered that question for me.
GuitarPhotog
Silver Donating Member
 
Posts: 1657
Images: 55
Joined: Tue Feb 08, 2011 12:52 pm
Location: Grants Pass Oregon
Top

Re: What do I have missing?

Postby absolutsnwbrdr » Sat Apr 08, 2017 9:36 am

I'll double check mine but I'm pretty certain it produces 12v+ even when the batteries are disconnected via a master disconnect switch.
User avatar
absolutsnwbrdr
Donating Member
 
Posts: 2545
Images: 365
Joined: Mon Jan 25, 2010 6:10 pm
Location: Hanover, PA
Top

Re: What do I have missing?

Postby Steve D » Thu Apr 13, 2017 8:37 pm

I'm having a hot skin problem right now. But my pd4045 runs my 12v lights without a battery hooked up.
Steve D
Teardrop Inspector
 
Posts: 17
Images: 35
Joined: Thu Jun 23, 2016 3:23 pm
Location: Central Wi
Top


Return to Electrical Secrets

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest